Voorbereiding

Een werkplek zoeken

Hoe vind ik een werkplek

Hoe vind ik een werkplek

Kies je voor duaal leren, dan moet je binnen de 20 dagen een werkplek vinden.

Indien de school geen werkplek aanreikt, moet je zelf op zoek gaan naar een werkplek. Maar hoe vind je de werkplek die je in gedachten had?

Hier vind je een paar praktische tips over hoe je dit aanpakt:

 1. Maak een lijst
 2. Hoe kan ik solliciteren?
 3. Wat kan ik zeggen?
Waarop moet ik letten bij het zoeken naar een geschikte werkplek?
 • Denk goed na over de keuze van een stageplaats: wat wil ik, wat past bij mij, waarin wil ik mij specialiseren of waarin wil ik beter worden, wat is voor mij een uitdaging … Allemaal vragen waar je goed over moet nadenken.
 • Het is belangrijk om een plek te vinden die bij je past en waar je het beroep van medewerker bakker of chocolatier praktisch leert.

Maak een lijst

Zorg dat je een lijst maakt met werkplekken waar je graag zou werken. Waarmee houd je het best rekening?

 • Is het in de buurt? Hoe geraak ik er?
 • Kan ik daar leren en wat wil ik bereiken?

Kijk ook eens op internet. Zoek bijvoorbeeld via Google: ‘bakker of chocolatier’, voeg eventueel een paar specifieke kernwoorden toe (zoals: patisserie, groothandel chocolatier, industriële bakker …).

Wanneer je een goede lijst met minimaal vijf potentiële stageplaatsen hebt, maak je een top drie. Schrijf de contactgegevens op: telefoonnummer, e-mail, adres en - heel belangrijk - de naam van de chef-bakker of de naam van de persoon die verantwoordelijk is voor het aanwerven van personeel.

 

Hoe kan ik solliciteren?

Elke werkplek vraagt een andere aanpak. Zo is het bij een klein bedrijf beter dat je er persoonlijk langsgaat.

Zorg dat je er verzorgd uitziet en dat je je sollicitatie goed hebt voorbereid. Dit doe je door vooraf een cv en motivatiebrief op te stellen, die je vervolgens naar de mogelijke werkplek meeneemt.

Is het bedrijf eerder groot, dan zoek je de contactgegevens en bel je naar de organisatie. Vraag dan meteen naar de verantwoordelijke van het bedrijf.

Bij het zoeken van een geschikte werkplek kan je ook steeds bij jouw school terecht. Zij kunnen je helpen bij het vinden van interessante organisaties en om te solliciteren.

Wat kan ik zeggen?

Als je persoonlijk langsgaat:

 • Zorg ervoor dat je niet op piekmomenten binnenvalt.
 • Ga op een rustig moment en stel je voor met je naam.
 • Wees hoffelijk en schets de situatie: je zit in een duaal leertraject en bent op zoek naar een gepaste werkplek. Het is van groot belang dat je kan uitleggen wat duaal leren precies inhoudt.
 • Wees gemotiveerd: laat zien dat je heel graag kennis bij hen wilt opdoen en dat je goed kunt werken. Dit moet een win-winsituatie zijn voor jou en de plaats waar je wilt werken.

Als je telefonisch contact opneemt:

 • Stel jezelf kort voor met vermelding van je naam.
 • Schets ook hier de situatie en verduidelijk waarnaar je op zoek bent. Vraag of het mogelijk is om deeltijds te komen werken. Hier is het opnieuw van groot belang dat je goed kan uitleggen wat duaal leren inhoudt.
 • Heeft de werkplek interesse, dan kan je een afspraak maken waarbij je jezelf nog eens persoonlijk voorstelt. Zo geef je hun de kans om je in het echt te zien en kunnen er concrete afspraken voor je eerste dag worden gemaakt.