Leidraad

Onthaal

Kennismaking, afspraken maken en instructies opvolgen

Kennismaking

Hoe stel je je voor?

 

Stel jezelf voor

  • Wees enthousiast, zo maak je een goede eerste indruk.
  • Stel jezelf voor (indien je elkaar nog niet kent): vertel wie je bent, op welke school je zit, in welk jaar je zit en welke richting je volgt.
  • Vertel waarom je voor deze stageplaats hebt gekozen.
  • Geef nog wat persoonlijke info; bv. waar je woont, wat je hobby’s zijn enz.

Toon interesse door vragen te stellen over

  • de geschiedenis van de organisatie;
  • de producten, specialiteiten;
  • de werking;
  • ...

Vraag gerust naar de praktische info die je nodig hebt

  • voorraadruimte
  • toiletten
  • kleedruimte
  • eetruimte
  • ...

Check samen met je mentor de nodige documenten.

Gouden Regel

Toon vanaf het begin interesse in de producten en de werking van de organisatie.

Afspraken maken

Hoe maak je goede afspraken?

 

Op je werkplek gelden een aantal belangrijke regels.

Het is essentieel dat jij ze goed begrijpt. Stel voldoende vragen, zodat je goed weet wat er van jou verwacht wordt. Denk hierbij aan:

Werkkledij

Elke dag propere werkkledij aantrekken, is een must. Sommige werkgevers zullen werkkledij voorzien. Draag hier voldoende zorg voor.

 

Hygiëneregels

Hygiëne is zeer belangrijk in een bakkerij. Denk aan volgende punten:

  • draag een haarnetje;                                                           
  • was je handen bij aanvang van het werk, na een toiletbezoek, na een pauze enz.;
  • je mag op de werkplaats niet eten;                                    
  • juwelen, make-up, parfum enz. zijn verboden;
  • sluit de deuren;

 

Veiligheidsregels

Een ongeval is snel gebeurd. Respecteer de geldende veiligheidsregels en wees

voorzichtig met scherpe voorwerpen.

 

Orde en netheid

Een nette werkplaats werkt voor iedereen beter en kan maar bestaan als iedereen hieraan meewerkt. Denk hierbij aan:

  • sorteren van afval;
  • terugleggen van materiaal;
  • opruimen van de werkplaats; 

 

Werk- en pauzetijden

Hou je steeds aan de werk- en pauzetijden. Kom je toch eens te laat, verwittig dan tijdig de bakkerij.

 

Melden van afwezigheid/ziekte

Verwittig tijdig de bakkerij wanneer je niet kan komen omwille van ziekte.

Is iets niet duidelijk? Stel dan vragen tot je alles weet. Zelf heb je vast ook verwachtingen. Bespreek deze met je mentor ...

Gouden regel

Check steeds of je de afspraken goed hebt begrepen.

Instructies

Hoe ga je om met instructies?

 

Leren is een proces dat je met vallen en opstaan doorloopt.

Fouten horen bij een leerproces. Probeer uit je fouten te leren.

  • Toon interesse. Neem notities.
  • Stel vragen wanneer iets niet duidelijk is.
  • Vraag ook waarom iets op een bepaalde wijze moet worden uitgevoerd.
  • Stel je flexibel op. Niet alles zal verlopen zoals het gepland is.
  • Vraag regelmatig naar feedback.
  • Reageer niet verdedigend bij opmerkingen; probeer te begrijpen wat de ander bedoelt en wat je hieruit kan leren.
  • Vertel wat je uit jouw fouten geleerd hebt en wat je in de toekomst anders gaat doen.
Gouden regel

Stel vragen wanneer iets niet duidelijk is.